میدونی جاذبه های گردشگری ناشناخته در ایران کجاست؟
جاذبه های گردشگری ناشناخته در ایران
کشور ایران سرشار از جاذبههای گردشگری است. بعضی از این جاذبهها مانند میدان نقش جهان اصفهان و یا تخت جمشید بسیار معروف هستند و همه گردشگران ایرانی و حتی بسیاری از مسافران خارجی آنها را میشناسند. اما تمام جاذبههای گردشگری ایران در اماکن تاریخی شناخته شده خلاصه نمیشوند. بسیاری از جاذبههای گردشگری تاریخی و طبیعی در ایران وجود دارند که حتی ایرانیان نیز آنها را نمیشناسند. در ادامه سایت چهارفصل قصد دارد این جاذبه های گردشگری ناشناخته در ایران را به شما معرفی کند.
جاذبه های گردشگری ناشناخته در شمال ایران
شمال ایران گستره وسیعی از غرب تا شرق را در بر میگیرد. در واقع روی نقشه جغرافیایی از گوشهای گربه در سمت غرب تا قسمت بالایی بدن آن در سمت شرق، شمال ایران را تشکیل میدهند. این منطقه وسیع به دلیل همجواری با دریای خزر و نزدیکی با کوه در تمام بخشها دارای جاذبههای طبیعی منحصربهفرد و دیدنی است.
جاذبه های طبیعی
از جاذبه های گردشگری طبیعی ناشناخته در شمال ایران میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
· جنگل دالخانی:
این جنگل زیبا و بینظیر در کوهستانهای نزدیک شهر رامسر واقع شده است. این جنگل بینظیر دارای دالانهای سرسبز جادهای است که گردشگران در مسیر رسیدن به آن از آنها گذر میکنند. جنگل دالخانی به دلیل این که در منطقه کوهستانی قرار دارد، در بسیاری از مواقع سال هوایی مهآلود دارد و بسیار زیبا و دیدنی است.
· دریاچه ممرز:
این دریاچه بکر با پوشش گیاهی زیبا و تنوع زیست جانوری، در نزدیکی نوشهر قرار دارد. شاید کمتر کسی این دریاچه باتلاقی مرموز با تنه درختان شکسته در درون دریاچه را بشناسد. هر چند فضای این دریاچه به اندازهای مرموز است که به آن دریاچه ارواح میگویند، اما پوشش گیاهی زیبای اطراف آن و ترکیب مناظر کوهستانی و جنگلی، دریاچه ممرز را به یکی از جاذبههای گردشگری دیدنی در شمال ایران تبدیل کرده که چندان شناخته شده نیست.
· روستای فیلبند:
این روستا از توابع شهر بابل در مرکز استان مازندران است. روستای فیلبند واقع در منطقهای کوهستانی است که هر چند به اندازه جنگل ابر معروف نیست اما به همان اندازه دیدنی است. این روستا که در اکثر مواقع خانههای روستایی و کلبههای آن در میان ابرهای سفید احاطه شده است، جایی مناسب برای یک بازدید عالی است.
· دریاچه چورت:
دریاچه چورت واقع در ارتفاعات شهرستان نکا، یک دریاچه دیدنی است. این دریاچه که مانند ممرز دارای تنههای درختان در درون آب است، یکی از دیدنیهای کمتر شناخته شده شمال است که برای دیدن آن باید ساعاتی در میان کوه رانندگی کرد.
· آبشار لوه:
این آبشار در استان گلستان قرار دارد و یکی از زیباترین و در عین حال ناشناختهترین جاذبههای گردشگری این استان است. این آبشار در طبیعت بکر و در میان جنگلی پردار و درخت قرار دارد. صخرههای سنگی خزه بسته اطراف آبشار لوه آن را به مکانی دیدنی تبدیل کرده است.
جاذبه های تاریخی
یکی از جاذبههای تاریخی ناشناخته در شمال ایران قبرستان سفید چاه در بهشهر استان مازندران است. اصولا گورستانها کمتر به عنوان جاذبههای گردشگری مورد توجه قرار میگیرند و از این روست که کمتر شناخته شدهاند. از این رو گورستان سفید چاه بهشهر یکی از جاذبههای گردشگری ناشناخته و در عین حال عجیب ایران نیز به شمار میآید زیرا سنگ قبرهای آن به صورت عمودی بالای قبرها قرار دارند. سنگهای عمودی این قبرستان که متعلق به دوره تیموریان و حدود 700 سال پیش است، دارای حکاکیهایی عجیب هستند.
دیگر جاذبه تاریخی کمتر شناخته شده در شمال ایران باز هم یک گورستان است. گورستان خالد نبی واقع در بخش ترکمن نشین استان گلستان، قبرستانی است که سنگهای قبر در آن به شکل ایستاده هستند. این قبرستان بیش از هزار سال قدمت دارد و سنگ قبرهای آن دارای طرحهای خاص و عجیبی هستند که نمادی از اندام جنسی مردانه به شمار میآیند. سنگ قبرهایی کوچکتری نیز وجود دارند که نمادی از زنانگی به شمار میآیند.
جاذبه های گردشگری ناشناخته در جنوب ایران
اگر با رزرو بلیط پرواز قصد سفر به هر یک از مناطق جنوبی ایران را داشته باشید، بدون تردید با جاذبههای گردشگری ناشناخته زیادی روبهرو میشوید. جنوب ایران منطقه وسیعی است که از سمت شرق به دریای عمان آغاز میشود و در غرب، به خلیج فارس میرسد. مناطق حاشیه این دو دریا یعنی جنوبیترین بخش جنوب کشور دارای جاهای دیدنی معروفی بوده ولی در بخشهای شمالیتر جاذبه های گردشگری ناشناخته زیادی وجود دارد که در اینجا به آنها اشاره میکنیم.
جاذبه های طبیعی
جاذبههای طبیعی در جنوب ایران فراوانند. این منطقه جغرافیایی به دلیل وسعت و تنوع آبوهوایی، دارای جاهای بسیار متنوع از منظر گردشگری طبیعی است که به آنها اشاره میکنیم.
· دریاچه پامنار:
این دریاچه که از جمع شدن سرریز آب سد دِز تشکیل میشود، در روستای پامنار شهر دزفول قرار دارد. مناظر اطراف دریاچه پامنار در هر فصلی جذابیتهای خاصی دارد، لالههای بهاری، طبیعت سبز در تابستان، آسمان صاف و دلانگیز در پاییز و محیط طبیعی زیبا در زمستان بسیار چشمنواز هستند.
· تالاب شادگان:
یکی از تالابهای بکر و ناشناخته ایران است که در نزدیکی شهر شادگان قرار دارد. این تالاب علاوه بر طبیعت زیبا، زیستبوم پرندگان و حیواناتی نظیر بوفالو است. همچنین خانههای ساخته شده از نی در اطراف تالاب بسیار دیدنی است.
· شیمبار:
این دشت که معنی نام آن شیرین بهار است، بین استان خوزستان و استان چهارمحال و بختیاری قرار دارد که میتوان آن را از جاذبههای گردشگری ناشناخته جنوب ایران به شمار آورد. دشت شیمبار منطقهای زیبا و دیدنی است و در یکی از بخشهای آن به نام کوه قلندران، درختان خودروی انگور یاقوتی دیده میشود.
· آبشار شِوی:
این آبشار که تله زنگ هم نامیده میشود، از جاذبههای گردشگری ناشناخته در استان خوزستان و شهر سردشت است. سردشت از توابع شهرستان زیبای دزفول بوده و آبشار شوی با طبیعت سرسبز، بسیار دیدنی دارد. به یاد داشته باشید که مسیر رسیدن به آبشار شِوی، کوهستانی است.
· کوههای مریخی:
همانطور جنوب غربی ایران جاذبههای گردشگری ناشناخته دارد، در جنوب شرقی ایران نیز جاهای کمتر شناخته شده و بکر فراوانی وجود دارد. یکی از این جاذبههای تاریخی کوههای مریخی است که در نزدیکی چابهار قرار دارد. در این مکان شکل کوههای رسوبی بسیار عجیب است. این کوهها، کوههای مینیاتوری یا مریخی نام دارند.
· دریاچه لیپار یا صورتی: یکی از معدود دریاچههای صورتی در جهان است. آب این دریاچه به دلیل جلبکهایش به رنگ صورتی دیده میشود و بسیار دیدنی است و از جاذبههای کمتر شناخته شده جنوب ایران به شمار میآید.
· ساحل درک: این ساحل دیدنی واقع در روستای درک یکی از جاهایی است که در سفر به جنوب شرقی ایران باید از آن دیدن کرد. درختان انجیر معابد، مناظری از دریای عمان که به آبهای آزاد راه دارد، ساحل شنی بسیار زیبا و طبیعت بینظیز از دیدنیهای این ساحل است.
جاذبه های تاریخی
شاید بتوان گفت مهمترین جاذبه تاریخی ناشناخته در جنوب ایران، روستای تیس است که در نزدیکی چابهار قرار دارد. این روستا که در زمان هخامنشیان بندری مهم در دریای مکران یا همان عمان است دارای جاهای دیدنی تاریخی زیادی است. این روستا دارای قبرستانی است که با نام قبرستان جنها شناخته میشود و گورهای آن روی سطوح صخرهای قرار دارند. از سایر جاهای دیدنی حوالی روستای تیس میتوان به قلعه پرتغالیها، قلعه بلوچ گت، قلعه پیروز گت، غارهای بان مسیتی، مسجد جامع تیس، قلعه انوشیروان، قلعه باتل و سد تیس اشاره کرد.
جاذبه های گردشگری ناشناخته در مرکز ایران
مرکز ایران گستره وسیعی از کشور را در بر میگیرد که با توجه به تنوع جغرافیایی و زیستی، جاذبههای طبیعی فراوانی دارد. علاوه بر این، جای جای منطقه گسترده مرکزی فلات ایران، دارای مناطق تاریخی بسیاری هستند که میراث ما از گذشتگان و تمدن کهن ایرانی است. در این بخش با جاذبههای گردشگری ناشناخته این منطقه گسترده آشنا میشویم.
جاذبه های طبیعی
با توجه به وسعت فلات مرکزی ایران، جاذبه های طبیعی ناشناخته زیادی در مرکز کشور ما وجود دارد. در اینجا به بعضی از این جاذبهها اشاره میکنیم.
· دودکش جن:
این جاذبه طبیعی در زنجان قرار دارد که در آن سنگها به صورت ستونی بوده و شبیه به دودکشهایی بلند و نازک هستند. این یک پدیده طبیعی است که در جاهای دیگر جهان نیز وجود دارد و به آن هودو گفته میشود. در باور محلی قدیم، این سنگها دودکش خانههای اجنه هستند.
· ریگ جن:
یکی دیگر از جاذبههای کمتر شناخته شده ایران که نام جن بر خود دارد ریگ جنی است. ریگ جنی از آن جهت ناشناخته است که امکان رفتن به داخل آن وجود ندارد تا جایی که به مثلث برمودای ایران معروف است. ریگ جن در جنوب سمنان قرار دارد و به باور مردم محلی قدیم، کویری متعلق به اجنه است و در زیر آن منطقهای بهشتی وجود دارد که اجنه در آن زندگی میکنند. قطعا این باور نادرست است و علت خطرناک بودن این کویر، شرایط جغرافیایی و باتلاقهای نمکی آن است. با این همه تیمهای کویرنوردی و گردشگران شجاع با امکانات کامل از این کویر دیدن میکنند.
· تنگ بستانک:
مرکز ایران تنها دارای جاذبههای سنگی و کویری نیست. جاهای ناشناخته خوش آبوهوا نیز در بخش مرکزی ایران وجود دارد. تنگ بستانک یکی از آنهاست که به بهشت گمشده معروف است. این جاذبه گردشگری کمتر شناخته شده در شهرستان مرودشت قرار دارد و از مناطق حفاظت شده استان فارس است. تنگ بستانک یک منطقه ییلاقی سرسبز و بسیار خوش آبوهوا است آن چنان که میتوان از یک بهشت گم شده انتظار داشت.
· تنگه رغز: یکی دیگر از جاذبههای ناشناخته طبیعی مرکز ایران در استان فارس قرار دارد. تنگه رغز درهای وسیع در منطقه فسارود است که آب یک چشمه از آن عبور میکند و به آبشارهای بلندی تبدیل میشود که بلندترین آنها ۶۵ متر ارتفاع دارد. دره رغز در حدود ۴ کیلومتر است و دارای ۶۴ آبشار و ۱۰۰ حوضچه طبیعی است.
جاذبه های تاریخی
تعداد جاذبه های تاریخی در ایران به اندازه قدمت و تمدن این کشور پهناور است. با توجه به این که عمر باستانشناسی و گردشگری عمری کمتر از 200 سال دارد، طبیعی است که هنوز بخشی از این مکانها شناخته نشده باشند. یکی از این جاذبههای ناشناخته تاریخی در مرکز ایران قلعه کرشاهی است. قلعه کرشاهی در استان اصفهان و در نزدیکی شهرستان آران و بیدگل قرار دارد. این یک قلعه خشتی تاریخی و قدیمی است که دارای پنج برج بوده و در زمان خودش عظمت زیادی داشته و زیر آن راهروهای پنهان و تودرتویی دارد که راه فرار به کوهستان بوده است. اما این قلعه در دوران قاجار به مکانی برای تجمع راهزنان شده و به همین دلیل به عنوان قلعه دزدها نیز شناخته میشود.
یکی دیگر از جاذبههای تاریخی ناشناخته در مرکز ایران باغ سنگی است. هر چند باغ سنگی عمری چند هزار ساله ندارد اما این موضوع از جذابیت آن کم نمیکند. پرویز کیمیاوی در مورد باغ سنگی مستندی به همین نام ساخته است اما باز هم کمتر کسانی این مکان را میشناسند. باغ سنگی در سال 1340 توسط مردی ناشنوا به نام درویشخان اسفندیارپور شکل گرفته است. این مرد چوپان با قرار دادن سنگها روی درختان باغش این باغ را در سیرجان استان کرمان شکل داده است.
جاذبه های گردشگری ناشناخته در غرب ایران
غرب ایران با طبیعت بسیار زیبا و هویت تاریخی خود، مرکز جاذبههای گردشگری فراوانی است. بافت جنگلی و سرسبزی استانهای غربی ایران دست کمی از شمال ندارد و به دلیل بکر بودن محیط طبیعی اعم از جنگلها رودخانهها و دریاچهها بسیار دیدنی و در عین حال کمتر شناخته شده است. از سوی دیگر هگمتانه در همدان مرکز شکلگیری نخستین تمدن ایرانی یعنی سلسله مادها پیش از هخامنشیان است. به همین دلیل در این استان و سایر استانهای غربی نیز جاهای تاریخی وجود دارد که هنوز به خوبی شناخته نشدهاند. در اینجا به بخشی از جاذبههای گردشگری کمتر شناخته شده و ناشناخته در غرب ایران اشاره میکنیم.
جاذبه های طبیعی
بخشی از جاذبههای طبیعی مناطق غربی ایران مانند دریاچه زریوار مریوان، دریاچه گهر در نزدیکی شهرستان دورود بیشتر از بقیه معروف هستند. اما همچنان جاذبههای طبیعی ناشناخته زیادی در غرب ایران وجود دارد که از آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
· غار کرفتو:
این از طولانیترین غارهای ایران است که در نزدیکی شهر دیواندره در استان کردستان قرار دارد. این غار دارای چهار طبقه و ۷۵۰ متر طول است که در گذشتههای بسیار دور و دوران پیش از تاریخ، مردم از آن به عنوان پناهگاه استفاده میکردند. در طول غار دالانهای مختلفی وجود دارد که دستکند بوده و توسط نیاکان باستانی ما حفر شده است.
· سرآب نیلوفر:
سراب نیلوفر یک جاذبه طبیعی کمتر شناخته شده در استان کرمانشاه است. سرآب نیلوفر به معنای دریاچهای با گلهای نیلوفر است و نباید آن را با کلمه سراب اشتباه گرفت.
· تالاب هشیلان:
این تالاب در روستای هشیلان استان کرمانشاه قرار دارد و میتوان آن را یکی از هزاران عجایب طبیعی این استان و منطقه غرب کشور به شمار آورد که کمتر شناخته شده است.
· غار قوری قلعه:
غار قوری قلعه در شهرستان روانسر استان کرمانشاه قرار دارد. به این غار در زبان محلی قوری قلا نیز گفته میشود. هر چند غار قوری قلعه یکی از هفت اثر طبیعی ملی ایران است که حدود ۶۵ میلیون سال قدمت دارد و بزرگترین غار آبی به شمار میآید اما جاذبهای ناشناخته است.
· دره خزینه:
این دره واقع در شهرستان پلدختر استان لرستان است. در آمریکا منطقهای دیدنی به نام گرند کنیون یعنی دره بزرگ وجود دارد که دره خزینه همتای آن در ایران است. اگر از بالا به دره خزینه نگاه کنید یک پیچ نعل اسبی با صخرهای بزرگ و پر هیبت را مشاهده میکنید که رودخانه سیمره در اطراف آن جریان دارد. روی این دره پل معلقی با طول ۱۱۲ متر در ارتفاع ۸۵ متری ساخته شده که بزرگترین پل معلق خاورمیانه است.
علاوه بر موارد فوق میتوان به آبشارهای استان لرستان نظیر آبشار بیشه، آبشار وارک، آبشار افرینه، آبشار نوژیان، آبشار نایانگیز، تنگه هلت پلدختر و تنگه لیلی دورود، به همراه پارکهای جنگلی و مناطق حفاظت شده ایلام مانند کبیر کوه، زله زرد و پارک جنگلی چغاسبز و تنگه ارغوان اشاره کرد. جنگلهای بلوط، آبشار کافرین، تنگه رازیانه و غار شداد از دیگر دیدنیهای کمتر شناخته شده استان ایلام هستند.
جاذبه های تاریخی
غرب ایران مرکز جاذبههای تاریخی فراوانی است که بعضی از آنها معروف و شناخته شده هستند و برخی دیگر نظیر روستاهای پلکانی ناشناس ماندهاند. استان کردستان دارای روستاهای پلکانی زیادی است که خانههای آن با سنگ و چوب ساخته شدهاند. یکی از این روستاها، روستای پالنگان در شهرستان کامیاران است. روستاهای سرهویه و تنگیسر در سنندج، شهر اورامان، روستای پلکانی هجیج پاوه در استان کرمانشاه از دیگر روستاهای پلکانی و جاذبههای دیدنی ناشناخته غرب ایران هستند. قلعههای پشت قلعه و هزار درب در حوالی شهر آبدانان استان ایلام از دیگر جاذبههای گردشگری ناشناخته در غرب ایران هستند.
جاذبه های گردشگری ناشناخته در شرق ایران
بخش وسیعی از شرق ایران را سه استان خراسان شمالی، رضوی و جنوبی تشکیل داده که با عنوان خراسان بزرگ معروف است. این سه استان پهناور دارای تنوع طبیعی زیادی هستند که به دلیل همجواری با کوهستانهای سرسبز یا سنگی، قرار داشتن در منطقه کویری و آبوهوای خشک یا معتدل به وجود آمده است. شرق ایران دارای طبیعت بکر و تاریخی غنی است که جاذبههای گردشگری ناشناختهای را در خود جای داده است.
جاذبه های طبیعی
شرق ایران و سه استان خراسان دارای جاذبههای گردشگری طبیعی زیادی است. از خراسان شمالی که با باغهای درختان میوه و مزارع سرسبز انگور خودنمایی میکنند تا خراسان جنوبی که منطقهای خشک و کویری است و تماشای آسمان پرستاره در آن حال و هوایی غریب دارد. در واقع تمامی این منطقه یک جاذبه گردشگری طبیعی است. با این همه بعضی از جاذبههای طبیعی در شرق ایران ناشناخته مانده و یا کمتر شناخته شدهاند. از این جاذبهها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
· جنگل جیغ:
مشهد مهمترین شهر گردشگری ایران از منظر مذهبی است که تمامی جاذبههای آن معروف و شناخته شده است. با این همه جنگل جیغ در اطراف این شهر و در بخش طرقبه یکی از جاذبههایی است که هر کسی آن را نمیشناسد. در این جنگل پس از غروب خورشید، صدای جیغ گوشخراشی شنیده میشود. هر چند این صدا مربوط به نوعی جیرجیرک است اما باورهایی خرافی در مورد این جنگل وجود دارد که بعضی را از رفتن به آن منع میکند.
· دره هفت غار:
اگر به نیشابور میروید تا از مزار خیام و عطار بازدید کنید، دره هفت غار را نیز از دست ندهید. این منطقه دارای هفت دره است که به دلیل وجود خاک رس، سرخ رنگ هستند. نکته جالب این که در این دره هیچ غاری وجود ندارد.
· کال جنی:
یک دره دیدنی و کمتر شناخته شده در اطراف شهر طبس که به کال جنی یا دره جنیان معروف است. این دره به شکل حرف v انگلیسی است و دیوارههایی پرشیب و بلند دارد. طول دره کال جنی ۸ کیلومتر است و زیبایی خاصی دارد. محیط طبیعی اطراف این دره به ویژه نخلستانهای اطراف به زیبایی منطقه افزوده است.
جاذبه های تاریخی
بخش زیادی از جاذبههای تاریخی شرق ایران شناخته شده و معروف است، با این همه در حوالی نیشابور یک روستای قدیمی و تاریخی به نام محمدآباد آقازاده وجود دارد که دهکده چوبی آن دیدنی است. این دهکده چوبی عمر زیادی ندارد اما قرار گرفتن آن در روستای تاریخی و معماری منحصربهفرد آن را نباید فراموش کرد. این دهکده چوبی در برابر زلزله هشت ریشتری مقاوم و همچنین موریانهها و حشرات موذی مقاوم است.
ماخونیک یکی دیگر از جاذبههای گردشگری تاریخی کمتر شناخته شده در شرق ایران و اطراف شهرستان سربیشه در نزدیکی بیرجند است. این روستای تاریخی محل زندگی مردمان کوتاه قد است و بنابراین خانههایی کوچک با درهای کوتاه دارد. به این روستا لقب لیلیپوت را دادهاند که مردمانی کوتاهقد در رمان مشهور گالیور اثر جاناتان سویفت بودند. مردم این روستا آداب و رسوم غریبی دارند: آنها تا ۵۰ سال گذشته بسیار دور از تمدن زندگی میکردند، سیگار نمیکشیدند، تلویزیون نداشتند و گوشت و چای نمیخوردند. مردم روستای ماخونیک به تدریج بیشتر با زندگی شهری خو گرفتهاند اما همچنان بخشهایی از سنتها و باورهای قدیمی خود را حفظ کردهاند.